Om goed te kunnen paard rijden is de zit van het grootste belang. Beginnende ruiters krijgen daarom eerst altijd aan de longe, zitles, gymnastiek te paard. De eerste lessen zijn altijd individueel en later, indien gewenst, in kleine groepjes.
De hulpen moeten klein en weinig gegeven worden en het gevraagde moet een logisch gevolg zijn van de hulp. Daartoe moet men het paard kunnen begrijpen en dus is kennis van psychologische grondslag en zintuigen gewenst en dus theorie een wezenlijk onderdeel van de rijopleiding.
Voor het vervolg trachten wij de lijn te volgen van de klassieke methoden van de bekende rijscholen te Pest en nu nog Wenen.

Wij vinden het zeer belangrijk dat paard/pony eerlijk en netjes wordt opgeleidt. Het gaat erom dat ruiter en paard een eenheid vormen met de lichtheid van de klassieke rijkunst. Een paard naar aanleuning rijden is een logisch gevolg die voortkomt door het rijden van bepaalde oefeningen. Bepaalde handelingen afdwingen en met bepaalde hulpmiddelen is bij ons uit den boze en ook het gebruik van sporen is pas toegestaan wanneer een combinatie een niveau heeft bereikt waartoe hij/zij in staat is om hiermee te kunnen rijden. Ook zijn wij een fel tegenstander van het paard dwangmatig achter de loodlijn rijden. Omdat dit voor een paard een onnatuurlijke houding is en dat belemmerd in zijn kunnen en doen.

Paarden en pony's met aanleunings problemen kunnen hier professioneel door ons getraind worden.Foto van Hazslinsky is gemaakt in de "Sommerreitbahn" (buiten rijbaan) van de Spaanse rijschool te Wenen. Hij rijd het paard Conversano Adriana in de levade , paard van oberbereiter Pollak.
Sijbren Reitsma heeft in zijn diensttijd veel les gehad en gevolgd van de heer Hazslinsky. Deze klassieke meester heeft veel indruk gemaakt en wij zullen zijn methode ook nu nog toepassen in het trainen van onze paarden en de lessen. Zodat de opvattingen van Hazslinsky voor de toekomst bewaard blijven.

Hanneke Reitsma heeft haar diploma instructeur/bedrijfsleider gehaald in 1996 te Deurne heeft daarna ervaringen opgedaan in het buitenland o.a. bij Nadine Capellmann en Klaus Balkenhol.
En heeft haar paard Bondadoso opgeleidt tot het hoogste niveau in het ''werken aan de lange teugel'' en ze krijgt daarbij les van Oberbereiter Andreas Hausberger van de Spaanse hofrijschool te Wenen.

U kunt bij ons terecht in een bv. wekelijks lespatroon, maar ook een week of weekend sessie met logies in de omgeving is mogelijk. Uw eigen paard is uiteraard ook welkom.

 


Pony rijlessen.

Vanaf 8 jaar is een kind welkom bij ons voor pony rijles. Ook voor deze lessen beginnen we met individuele rijles van een half uur. Zodra een kind zelfstandig de pony in draf kan rond sturen mag het naar een groepsles van een uur. Wat wij ook heel belangrijk vinden dat de kinderen zelfstandig en correct leren poetsen en opzadelen. Hierin worden ze begeleid door de instructie en moeten ze dit zoveel mogelijk zelf doen. Tijdens de lessen vinden wij het ook heel belangrijk dat de kinderen vertrouwd raken met de pony en wij zullen daarom nooit iets afdwingen maar wel zoveel mogelijk stimuleren. Ook de pony lessen zijn gebaseerd op de klassieke rijkunst en door gymnastische oefeningen op speelse wijze leren de kinderen correct te zitten en hulpen te geven. Natuurlijk wordt er ook aandacht gegeven aan het springen en worden er leuke spelletjes gedaan. Pony rijlessen worden gegeven op onze pony's maar het is natuurlijk ook mogelijk om met eigen pony te komen. Voor meer informatie en tarieven neem dan contact op via telefoon of e-mail.
Horseball spel

In de buitenrijbaan

In het weiland.

  Springen

 

balspel 

Werken aan de lange teugel.

Naast het rijden onder de man beoefenen wij ook het werken aan de lange teugel. Dit houdt in dat oefeningen met het paard worden gedaan door een ruiter die achter/naast het paard loopt . Het paard wordt hierdoor niet belast door de ruiter.  Bijna iedere oefening die onder het zadel uitgevoerd wordt kan ook aan de lange teugel. Ook hierin volgen we de lijn van de rijscholen te Pest en Wenen.
De Spaanse rijschool omschrijft het als volgt in zijn programma ; Het werk aan de lange teugel is een uitdaging die alleen een extreem gevoelig en intelligente hengst aankan. De ruiter loopt in deze oefening direct achter het paard. Hij gidst en begeleidt de hengst, uitsluitend gebruik makend van de lange teugel en de lichte aanraking van de zweep, door een presentatie van alle lessen van de hoge school.

                   

Wij kunnen lessen verzorgen met onze pony's en paarden die de nodige ervaring hebben in het werken aan de lange teugel. Ook kunnen wij u begeleiden met het opleiden van uw eigen paard hierin.
Tevens verzorgen wij shows , trainingen en clinics.

                  s_013_322