23 Juni 2018.
CH Dokkum voor het eerst op gras. Wat voorzichtig gereden daardoor net geen winstpunt maar wel een ervaring rijker.

10 Juni 2018
Wedstrijd Bakkeveen in de klasse M1 eerste prijs en twee winstpunten.

27 Mei 2018
Voor het eerst met Caprietta-41 in het M1 gestart. En gelijk een tweede prijs en een winstpunt.

12 Mei 2018
Met de sjees de start van de wandel elfstedentocht begeleiden.

14 Maart 2018
Op deze dag was Minke rouwpaard bij de begrafenis van Jille Westerhof. Hij was een goede kennis. Minke droeg hierbij een bijzonder met goud bewerkte hoofdstel. Jille wilde graag dat het paard zijn speciale hoofdstel droeg.

4 Maart 2018
Caprietta heeft tijdens wedstrijd te Appelscha in de klasse L2 een eerste prijs behaald met 187 punten.

Sinds November wordt Caprietta-41 de lipizzaner merrie van de fam. Raadsma uitgebracht door Hanneke Reitsma in de dressuursport. En niet onverdienstelijk, Caprietta is in vier wedstrijden van de L1 naar de L2 gepromoveerd en heeft ook de nodig prijzen binnen gehaald !

 

Tijdens de landelijke sinterklaas intocht was er een klein rolletje voor Sijbren Reitsma sr. met de Friese merrie Minke.
 

 

Sijbren Reitsma jr. als Willem Lodewijk van Nassau ( Us Heit) met de Friese merrie Nienke.

 

16 September Lipizzaner keuring Lunteren.

Met twee paarden zijn we afgereisd naar Lunteren. Caprietta-41 van de fam. Raadsma en Bolivia-57 van Hanneke Reitsma. Beide paarden deden het zeer goed op de keuring allebei een eerste premie en daardoor ster verklaring. En Caprietta werd eerste in haar rubriek ook eerste bij de vier jaar en oudere merries en Dagkampioen van 2017 !!!

Zomer 2017 !    Bolivia-57 in de wedstrijd sport L1 dressuur met 3 winstpunten.

30 April 2016,
Helaas hebben we Bondadoso moeten in laten slapen. Hij kreeg te veel last van de melanomen. Bondadoso is 25 jaar geworden. Hieronder zijn verhaal. 

Als jong paard kwam hij bij ons om merrie's te dekken. Daarna ging hij naar Drenthe om uit te komen in de vierspansport. Dat verliep niet zo goed en hij kwam weer terug. Vanaf het jaar 2000 ben ik hem gaan rijden en was het mijn paardje. Van een jonge speelse hengst naar een professor en vooral mijn dansmaatje aan de lange teugel. Het hele land zijn we doorgereisd om shows te geven. Vele hoogtepunten zoals in Duitsland daar trainingen gevolgd bij Oberbereiter Andreas Hausberger waar we tot onze verbazing applaus kregen tijdens de les ! Zijn pirouettes waren geweldig daar was zelfs Hausberger van onder de indruk. Maar ook bijzonder was de filmopname voor een film die gemaakt werd voor de Huygens tentoonstelling over de Oranjezaal van Huis ten Bosch. Hierbij moest hij op een spekgladde blauwe vloer meerdere malen de pesade uitvoeren.En ondanks dat het superspannend was deed hij toch maar even. Maar het meeste genoot ik als we thuis alleen aan het trainen waren en hij mij de fijne kneepjes van de hogere rijkunst bijgebracht heeft. Na die mooie tijd kwamen helaas de melonomen. Daar werd het leven niet beter van en hebben we vandaag Bondadoso/ Pietje in laten slapen.
Ik zal hem ontzettend gaan missen....... mijn professor , dansmaatje aan de lange teugel. Maar de herinneringen blijven en datgeen wat ik van hem geleerd heb zal ik doorgeven aan zijn opvolger(s) !

 

 

Prachtige foto van Bondadoso gemaakt door Stefaan Ellebaut !http://www.focaldesign.be/v2/

 

Show op Texel.

We waren uitgenodigd op Texel om een demonstratie te geven in het werken aan de lange teugel. Gelukkig verliep de reis naar het eiland prima, wel spannend voor het eerst een bootreis met Bondadoso. Daar aangekomen hebben we tweemaal een demonstratie gegeven. Bondadoso vond de Barrel racende pony's die hij kon zien geweldig had daardoor iets minder aandacht voor zijn eigen ding maar desondanks dat konden we toch de oefeningen laten zien en was het publiek enthousiast.

Ringrijden Joure en Hindelopen.

Minke werd aangespannen voor het ringrijden in zowel Joure als Hindelopen ook voor haar was het nieuw maar beide keren ging het goed. Helaas hebben we nog geen foto's van deze evenementen.

Foto shoot op '' it Hoarnleger''.

Zondag 28 Augustus kwam fotograaf Stefaan Ellebaut ons een bezoekje brengen voor een speciale fotoshoot. Hij gaat de komende tijd aan de slag voor een project waarvoor hij op een speciale methode foto's maakt. Dit doet hij in samenwerking met de beroemde Duitse rijschool van "Von Neindorf''. Om te oefenen is hij bij ons terechtgekomen omdat wij op vrij hoog niveau het werk aan de lange teugel kunnen tonen. De foto's zijn echt prachtig geworden maar mogen pas over 3 jaar getoond wordt als Stefaan klaar is met zijn project. Gelukkig heeft hij ook nog enkele''gewone'' foto's gemaakt die ook geweldig zijn! 

 Ringrijden Rottevalle.

Voor  Wobkje fan it Hoarnleger was het de eerste keer dat ze aan een ringrijderij meedeed en dat ging heel goed.
Begin een beetje last van wat spanning maar ging steeds beter met als resultaat een derde prijs ! Wobkje fan it Hoarnleger is door ons gefokt en nu in eigendom van Engbert van der Meulen. 

Fantasy op Fraeylema.

 

2 December 2012,    Bondadoso op de filmset !

Weer een ervaring rijker. Best spannend op zo'n filmset, felle lampen blauwe vloer die overgaat op de muur zodat je de diepte niet kon zien. Dat was voor Bondadoso best wel spannend ook de vloer was net blauw geverfd. Die daardoor best wel glad was dus was Bondadoso heel voorzichtig en durfde hij niet te piafferen. Gelukkig ging het uiteindelijk steeds beter zelfs de ventilatoren konden op het hardst aan. Nadat de opnamen klaar waren mochtten we de slowmotion beelden bekijken ....... dat was prachtig echt gaaf om je paard zo te kunnen bekijken !

April volgend jaar zal dit te bewonderen zijn. Hoe, wat en waar kunnen we nog niet zeggen omdat het toch wel om een bijzonder project gaat ! Hou tegen die tijd deze site in de gaten zodra we meer weten wordt het hier vermeld.

 

23 Juni  C.H. Dokkum.
 

Het lange teugel showteam mocht in Dokkum een show geven tijdens het Concours Hippique. De meiden met hun Shetland pony's gingen super en hebben een hele goede proef laten zien. En voor het eerst op de nieuwe muziek die door Peter Kiel uit Hiaure speciaal gemaakt is voor het team. Ook Bondadoso ging goed en heeft leuke dingen kunnen laten zien.

http://youtu.be/Ewcf8d0b2Z0  

 

                                                                                                                                                         2 en 3 Juni les van Andreas Hausberger in het Duitse Papenhausen.

Eindelijk was het weer zover ! Samen weer op pad naar Duitsland om daar weer les te krijgen van Andreas Hausberger. Gelukkig wilde Jacqueline Rietveld ons wel brengen naar Duitsland. Dat was heel fijn. En na een lange reis waren we als laatste aan de beurt. Voor de les nog een beetje losgewerkt in de prachtige buiten rijbaan met uitzicht over een dal... echt mooi ! Tijdens de les eerst wat drafwerk gedaan dat ging allemaal prima. Daarna met de piaffe bezig geweest en volgens A. Hausberger is de piaffe weer vooruit gegaan. Vervolgens hebben we gewerkt aan de vliegende wissel (changement) iets wat we beide zeer moeilijk vinden. Dankzij hele nuttige tips en veel herhalen gaat dit ook steeds beter.

De volgende dag zijn we weer met hetzelfde bezig geweest en de galop pirouettes. Die gingen echt heel goed waarbij Bondadoso hele goede buiging in het achterbeen had en de drie takt galop goed bewaard bleeft. A. Hausberger was heel enthousiast hierover. Al met al weer een ontzettend leerzaam weekend gehad en nu maar weer sparen voor een volgend weekend ;-) !!!

 

31 MEI 2012.

Om 23.45 is Marquez geboren hengstveulen van Condesa en Bondadoso is zijn vader. De merrie moest even een beetje geholpen worden maar verder ging alles heel voorspoedig.

Dezelfde nacht maar een paar uurtjes later om ongeveer 2.00 stond Moorke al naast haar moeder Minke. Haar vader is Hugo.
Beide veulens maar ook de merries maken het heel goed !

 

 

Vrijdag 2 maart 2012 , Demo met Bondadoso op stal van Loes Corsel.

Loes Corsel organiseerde op haar  trainings stal een clinic van dressuur ruiter Sander Marijnissen. Wij waren gevraagd om tijdens deze clinic in de pauze een demo te geven over het werken aan de lange teugel. Ontzettend leuk ook omdat Hanneke tijdens haar opleiding (NHB) stage liep bij Loes. Ons optreden ging goed en Loes was zeer enthousiast en heeft nog een leuk stukje geschreven op haar website.  http://www.loescorsel.com/Nieuws/78/Clinic-met-Sander-groot-succes.html

Nieuwe pony voor Sijbren.

Sijbren heeft sinds kort een eigen pony. Floor is een Dartmoor pony merrie van 15 jaar.
Floor wordt alleen door Sijbren gereden en dus niet in de rijlessen gebruikt.

 

Prijs voor het schoonste geheel tijdens ringrijderij te Surhuisterveen.


                                                                                bron : De Feanster.

Boerebrulloft op 'e Jouwer  27-07-2011

Opname omrop Frysl�n. zie video hieronder

http://youtu.be/9MS_ZwyuUwk

 

Folkloredag Heerenveen.

 

Condal doet het goed in de wedstrijd sport !


 Condal is een 11 jarige PRE (Andalusier) ruin gefokt door de fam. Reitsma.
  Hij heeft een tijdje terug in Belgie gestaan waar hij verkocht zou worden.
  Maar dat ging daar helaas niet goed.
  Nu terug in Nederland heeft hij een goede eigenaresse gevonden.
  Dieuwke Boomsma rijdt hem succesvol in de wedstrijdsport.
  Ze zijn nu L2 dressuur en zullen zeker doorstromen naar de hogere klassen.

Les Andreas Hausberger

Hanneke heeft weer les gehad! Er zijn leuke filmpjes gemaakt.
Klik ze hieronder aan om ze te bekijken.

film 1 - film 2 - film 3 - film 4 - film 5 - film 6 - film 7


Ringrijden.


  

Sijbren en Tjitske Reitsma gaan dit jaar weer ringrijden.

 

Clinic Andreas Hausberger 2 en 3 Oktober in Bielefeld.

Hanneke en Bondadoso zijn afgereisd naar het Duitse Bielefeld om deel te nemen aan een clinic van Andreas Hausberger. Hij is als Oberbereiter verbonden aan de Spaanse Hofrijschool te Wenen. Voor ons een hele ervaring om hier aan deel te mogen nemen. Aangezien de heer Hausberger gespecialiseerd is op het gebied van "werken aan de lange teugel".

 

Clinic ledendag PRE 4-7-2010.

 

Nevado    ,    geb : 23-04-2010

Horses for Benefit , 27-2-2010.

Benefiet show voor stiching Kika. Hier hebben wij ook aan meegewerkt. Voor ons een hele leerzame ervaring in de spotlights harde muziek en veel andere paarden om ons heen. Eerst mochten Anna van der Hoek met Jessika en Baukje Visser met Tjerk hun proefje doen . De meiden en hun pony's deden het super !!!
Daarna mocht ik met Bondadoso onze kunsten vertonen samen met de zanger Kaj van der Voort (Ciske de Rat). Ondanks dat Bondadoso erg keek naar de lichten op de grond ging het toch best goed.

 

Campeonato 2009 Assen.

 

Paard en erfgoed 6 september 2009.

Tijdens dit evenement was it Hoarnleger verantwoordelijk voor 4 verschillende shows en hun teams. Waaronder de show "werken aan de lange teugel" ��n Andalusier en shetland pony's.

 "Vista classica" carrousel met barokke paarden.

Lipizzaner showteam  "Perla" lieten een mooie pas de deux zien.

 

Ook was shetlander vereniging "Westerkwartier"aanwezig voor verschillende demonstratie's .

Was een drukke dag maar zeer geslaagd !!!

7 Juni 2009 , Feest !!!

Beppe  J. Hazenberg 90 jaar !!! Ter gelegeheid van de verjaardag heeft het showteam van   "it Hoarnleger". een prive optreden gedaan. 

 

 

14 April 2009

Handtekening actie voor men en ruiterpaden. De nieuwe burgemeester bracht een bezoek aan Engwierum. Tijdens de rondrit in de de landauer door het dorp kreeg ze de handtekeningen aangeboden. Femke van de Hazel , Anna van der Hoek en Carmen van Doremalen hadden deze actie opzet. De burgemeester nam de tijd voor een gesprek en heeft ook kennis gemaakt met de pony's. Ze heeft belooft om dit grondig te bekijken en zal informeren wat er besloten wordt omtrend de men en ruiterpaden. Wij hopen dat dit positief zal zijn, want paardrijden en mennen door dit prachtige landschap op goede paden zou geweldig zijn !!!

25 Januari 2009.

Optredens van de verschillende showteams tijdens Paard 2009 te Hardenberg.
Als eerste de show "Een Andalusier en negen Shetlandpony's werken aan de lange teugel".
Na een aantal weken geoefend te hebben was het dan eindelijk zover. Voor de meeste meisjes met hun pony was dit het eerste optreden en dan al gelijk in zo'n ring met publiek eromheen. Maar het ging harstikke goed. En door de organisatie werd ons gevraagd of we nog een keer wilden maar dan in de hoofdring.
Dat was helemaal super en het ging eigenlijk nog beter dan de eerste keer. We moesten wel wat improviseren tussen de hindernissen. Maar al met al was het helemaal geweldig.
Filmpje
http://nl.youtube.com/watch?v=Wt0_gn8hb-k

Ook het showteam E�n Andalusier en twee Friezen ging netjes. Keurig proef alleen de muziek was wat eentonig vond de jury.

Lipizzaner showteam "Perla"  , ze reden supergoed als pareltjes !!!

We kijken terug op een leerzame  prachtige dag.

 

 2 December 2008.

Foto's gemaakt van de arreslee met de kerstman voor een flyer.

kerst_2008_017_478

15 November 2008.

Sinterklaas intocht te Dokkum.
Quinten de Lipizzaner van Petra de Munnik was dit jaar het paard van Sinterklaas tijdens de intocht.
Het was voor Quinten de eerst keer dat hij dit werk deed, altijd spannend maar het ging prima !!!

img_6636_400_01

img_6641_400

img_2152_400

4 Oktober 2008

Lange teugeldag te Leusden.

lange_teugeldag_2008_400_01

lange_teugeldag_2008_001_434

lange_teugeldag_2008_003_434